Hur hårt kommer ”the Roman empire” att falla?

Mystiska miljardären Roman Abramovitj som fredsmäklare

I snart tjugo år har Roman Abramovitj styrt Chelsea med fast hand och sin egen tysta diplomati.

Nu är klubben till salu och kraven på sanktioner mot honom ökar i Storbritannien. Samtidigt har Abramovitj kallats att mäkla fred i kriget mellan Ryssland och Ukraina.

2022 blir ett definierande år för den ryske oligarken. Frågan är hur hårt ”the Roman empire” kommer att falla.

– Lyssna nu, lyssna! Du måste sluta, jag är ingen politiker, du måste helt ärligt sluta!

Thomas Tuchel avbröt frågan på presskonferensen halvvägs och gjorde klart att han inte alls var sugen på att prata om Chelseas ägarsituation och Rysslands krig i Ukraina, inför FA-cupmatchen mot Luton Town i tisdags.

Det var en smidig illustration över toppfotbollens situation de senaste tjugo åren: Hyperrika, politiskt tveksamma och rejält kontroversiella ägare har tagit över klubb efter klubb i Europa. Samtidigt har klubbarna talat allt tystare om situationen.
Tystast av alla har Roman Abramovitj själv varit. Du vet förmodligen inte ens hur hans röst låter, om han bryter när han pratar engelska, hur han klarar en intervjusituation. Det är för att Chelseas ägare såvitt känt aldrig har ställt upp på en intervju under nästan tjugo års ägarskap av en av världens största fotbollsklubbar. Hur är det ens möjligt i en värld full av ansvarsutkrävanden?

I veckan kom nyheten att Abramovitj lämnar ifrån sig ”styret” av Chelsea, därefter att han blivit kallad av den ukrainska sidan till fredssamtalen med Ryssland och så i onsdags att klubben är till salu. Abramovitj uppger inte den exakta anledningen till varför han vill sälja just nu, men skriver i ett pressmeddelande: ”Jag har alltid tagit beslut kring Chelsea med klubbens bästa framför allt och jag har därför bestämt mig för att sälja klubben då jag tror det är bäst för Chelsea. Ni ska veta att det här är ett väldigt svårt beslut att ta och det gör ont i mig att skiljas från klubben på det här sättet”. Abramovitj skrev också att han inte tänker kräva tillbaka de lån värda 20 miljarder kronor som Chelsea är skyldigt honom, samt att nettovinsten av försäljningen ska gå till en stiftelse för krigets offer i Ukraina.

Roman Abramovitj.

Har alltid förnekat gåvan till Putin

Att tiden och Rysslands krigföring har kommit ikapp många ryska oligarker runtom i Europa står utom allt tvivel. Flera av de som hamnat på den brittiska regeringens lista uppges sälja av bostäder och företag i England den senaste veckan. Att Abramovitj så sent som i onsdags inte fanns med på persona non grata-listan är lite av ett mysterium. Oppositionsledaren och Labour-ordföranden Keir Starmer undrade varför i en debatt i parlamentet i veckan och premiärminister Boris Johnson svarade med att han inte kan uttala sig i enskilda fall. Det verkar kunna röra sig om dagar innan också Chelsea-ägaren drabbas av de sanktioner och frysta tillgångar som är fallet för flera av hans landsmän i London just nu. Knäckfrågan är sannolikt hur nära Vladimir Putin och den ryska regimen som Chelseas ägare kan betraktas stå.

Roman Abramovitj har, liksom de flesta oligarker, gjort sin förmögenhet på den ryska oljemarknaden när den privatiserades efter Sovjetunionens fall på 1990-talet. I slutet av samma decennium ska han ha varit med och finansierat Vladimir Putins presidentvalkampanj. Under åren har bland annat en brittisk domstol slagit fast att hans band till Putin var ”nära” 2012 och fyra år senare avslöjade BBC att han ska ha gett den ryske presidenten en lyxjakt värd flera hundra miljoner kronor i gåva. Abramovitj själv har hela tiden förnekat både närheten och gåvan till Putin via sina talespersoner. Förra veckan citerade Labour-ledamoten Chris Bryant en läckt rapport från 2019 av brittisk underrättelsetjänst som slår fast att Abramovitj ”har band till den ryska staten och kan kopplas till korrupta aktiviteter”.

Sedan 2018, då relationerna mellan Storbritannien och Ryssland försämrades, har Abramovitj inte längre visum för att verka i landet som ryss, utan i kraft av sitt israeliska pass. Vad Chelseas ägare har att göra i diplomatiska samtal mellan krigförande makter är desto mer oklart. Förra veckan lanserades @RUOligarchJets, ett twitterkonto som följer de ryska oligarkernas privatjet och hur de rör sig i krigstid. Roman Abramovitj äger sex stycken och i tisdags landade ett av dem i Moskva, innan det samma dag flög vidare till Istanbul. Han har också en helikopter som rör sig mellan västindiska öar just nu och ytterligare ett privatjet som befunnit sig i Förenade Arabemiraten och Riga de senaste dagarna.

Vladimir Putin och Roman Abramovitj under ett möte 2005.

Löser han upp knutarna i ett fasansfullt krig?

Enligt samstämmiga uppgifter ska han ha befunnit sig i Belarus under de första fredssamtalen i början av veckan. Kommentarer från hans talesperson gör gällande att han ”försöker hjälpa till” i dialogen mellan Ryssland och Ukraina, men att hans inflytande i fredsmäklandet kommer att vara begränsat. Det ännu mer anmärkningsvärda är förstås att det är från den ukrainska sidan man bett om Abramovitj hjälp. Det sägs vara på en indirekt uppmaning av landets president Volodymyr Zelenskyj, som liksom Abramovitj har judisk bakgrund. Chelsea-ägarens familj på mammans sida är ukrainska judar och Roman Abramovitj dotter har tagit ställning mot Rysslands krig mot Ukraina på Instagram.

Att försöka sälja en klubb för 40 miljarder kronor och mäkla fred i decenniets potentiellt värsta konflikt på samma vecka kan förstås verka lite mycket på en gång.
Frågan är om Roman Abramovitj kan vända en ifrågasatt position i den ryska statsapparatens närhet till rollen som hjälten som hjälpte till att lösa upp knutarna i ett fasansfullt krig.

Publisert:

sportbladet

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

newsletter illustration

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Hur hårt kommer ”the Roman empire” att falla?

Debatepost