Inför förbud mot ukrainska plakat – svenska ikonen ryter ifrån: ”Känns fel”

Svenske ikonen: ”Känns fel”

Alex Ovetjkins koppling till Vladimir Putin har väckt avsky.

Nu kommer uppgifter om att Washington Capitals stoppar ukrainska symboler på sina matcher.

– Det känns fel. Man måste få visa sitt stöd för Ukraina i det här läget, säger svenske klubbikonen Calle Johansson.

Samtidigt som Alex Ovetjkin fortsätter jaga Wayne Gretzkys målrekord har den ryske superstjärnan nu hamnat i kraftigt blåsväder för sina tydliga kopplingar till Vladimir Putin.

”Ovie” har fortfarande kvar sin profilbild på Instagram där han poserar med mannen bakom invasionen av Ukraina, och har i sin hittills enda intervju sedan kriget startade sagt att han alltjämt står bakom ”sin president”.

Tondövt, menar svenske Washington Capitals-ikonen Calle Johansson.

– Jag känner ”Ovie” bra och kommer jättebra överens med honom, men i det här fallet håller jag absolut inte med honom. Han måste ju förstå vad som håller på att hända och kunna tänka om, säger Johansson, som gjorde 15 säsonger i huvudstadsklubben.

I det senaste avsnittet av NHL-podden säger Sportbladets krönikör Per Bjurman att Ovetjkins arv blir ”nedsolkat för alltid”.

Håller du med?

– Ja, det gör jag. Tyvärr blir det så. Hade Ovetjkin ställt sig upp och sagt: ”Jag tar avstånd från det här, jag fördömer det och tycker att det är katastrof” så hade det varit en annan sak, men det har han ju fortfarande inte gjort.

Inför förbud

Under fredagen började en bild cirkulera på Twitter som uppges innehålla nya instruktioner till medarbetarna på CSC – arenabolaget som driver Capital One Arena, där Washington Capitals spelar sina matcher.

Utöver tidigare förbud mot flaggor (på grund av att de skymmer sikter) införs nu även ett förbud mot ukrainska och ryska symboler.

”NO UKRAINE / RUSSIA Signs”, står i de nya instruktionerna.

– Det känns fel, säger Calle Johansson.

– Man måste få visa sitt stöd för Ukraina i det här läget. Personligen skulle jag i så fall vilja stoppa symboler åt ena hållet men inte det andra. Jag står ju, som väl 90 procent av jordens befolkning gör, på Ukrainas sida i det här. Förmodligen är politiskt laddade ställningstaganden lite mer problematiska i Washington eftersom det är huvudstaden och därför har man kanske försökt göra det enkelt för sig genom att förbjuda symboler åt båda håll. Men i min bok känns det fel att stoppa det som läget är nu.

FOTNOT: Senare under fredagskvällen kom Capital One Arena med ett förtydligande om att mindre planscher och nationsflaggor visst tillåts, förutsatt att de inte ”skymmer sikten” eller ”hindrar matchupplevelsen”. I förtydligandet står också att föremålen inte får vara ”kommersiella eller politiska”.

Publisert:

sportbladet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

newsletter illustration

We want to thank the writer of this short article for this outstanding web content

Inför förbud mot ukrainska plakat – svenska ikonen ryter ifrån: ”Känns fel”

Debatepost